Skrotning af bil? Her er alt du skal vide om skrotning og skrotpræmie!

| |

Hvert år skrottes der rigtig mange biler i Danmark. Men hvordan er reglerne for skrotning, og hvad kan du få i skrotpræmie for din gamle bil? 

Kører bilen ikke længere langt nok på literen, eller er den bare blevet gammel? Skrotning af bilen er ofte langt mere fornuftigt end at bruge penge på dyre reparationer af en ældre bil, og derfor vælger rigtig mange at aflevere den gamle bil hos autoophuggeren. Men hvad skal du egentligt forholde dig til, når bilen skal skrottes?

Du skal undersøge, om det er fornuftigt at skrotte bilen, hvor du kan skrotte den, hvad du kan få i skrotpræmie, og hvordan du afmelder bilen. Det er også vigtigt, at bilen skrottes på den mest miljøvenlige måde. Derfor skal du sørge for at køre bilen til en registreret og miljøgodkendt autohugger – på den måde sikrer du, at du ikke bliver en del af den kedelige statistik om ulovligt skrottede biler i Danmark. 

 

Skrotning af bil – hvornår?

Det kan være en svær beslutning af vælge at skrotte den gamle bil. Men hvis den gang på gang skal repareres, kan det være for dyrt at beholde den. Det kan være, at du allerede har sat den til salg, men det koster ofte en del at have den stående – også selvom du har afmeldt den og ikke betaler for afgift eller forsikring. Og jo længere tid bilen står, går den mere og mere i forfald. Et potentielt salg kommer derfor længere og længere væk. 

 

 

Men hvornår er det tid til at sige farvel til din gamle bil? Du bør overveje skrotning af bilen:

 

– Hvis den er mere end 10 år gammel.

– Hvis du har haft den til salg i en længere periode uden held.

– Hvis det kræver mange nye og dyre reparationer at gøre den køreklar.

– Hvis du kan få mere i skrotpræmie end ved et salg.

– Hvis du har høje omkostninger ved at have bilen til stående.

– Hvis du har købt en ældre bil, som koster mere at reparere, end du troede.

 

Derfor skal du skrotte din bil

Før i tiden havde man ofte en bil i længere tid, end man har i dag. Det kostede for det meste langt mere at købe en ny bil, og derfor brugte man penge på reparationer af slitage – men i 2020 kan en ny bil med billig finansiering være langt bedre for de flestes økonomi.

Til tider kører mange forhandlere med kampagner, hvor de tager imod din gamle bil. Her trækker de ofte et mindre symbolsk beløb fra prisen på den nye bil. Vil forhandleren ikke tage imod din gamle bil, eller hvis du slet ikke skal have ny bil, så har du selv pligt til at skrotte bilen

 

Kilde: FDM.dk.

 

Sådan skrotter du din bil

Skrotning af bil er i dag blevet digital. Den skrottes selvfølgelig stadig på traditionel vis, men papirarbejdet og processen med at afmelde den, foregår i dag online. Du skal blot følge disse tre simple trin:

1. Log på borger.dk, inden du afleverer bilen til skrotning. Vælg din bil og autoophugger på siden, og indsend din ansøgning.

2. Nu skal du indlevere bilen hos en godkendt og autoriseret ophugger. Herefter skal du afmelde bil og plader. Det kan du f.eks. let gøre hos FDM. 

3. Du modtager efterfølgende en skrotningsattest i din e-Boks. Du modtager almindeligvis også en godtgørelse på 2.200 kr. for at skrotte bilen. Beløbet går ind på din NemKonto. 

Den digitale proces er både med til at gøre processen hurtigere, men det hjælper også til at minimere snyd og ulovlige skrotninger

 

Kilde: FDM.dk 

 

HUSK: at du først skal afmelde bilen, når du har afleveret den til skrotning – du kan nemlig ikke køre i en afmeldt bil. Det er ulovligt, og du vil få en bøde, hvis du bliver stoppet. Og du vil formentligt ikke få lov at køre videre. 

 

Hvem kan skrotte min bil?

Skrotning af bil? Ja, hvor foregår det egentlig henne? Det sker hos en autoophugger. Og her er det vigtigt at vælge med omhu. Det er nemlig ca. hver fjerde bil, der skrottes ulovligt i Danmark.

Det er ikke nogen sjov statistik at være en del af. Årsagen til at så mange biler skrottes ulovligt er, at ikke-autoriserede ophuggere skrotter dem uden omtanke for miljøet. De bliver i nogle tilfælde også eksporteret til udlandet af ulovlige affaldsbehandlere eller efterladt i vejkanter eller andre steder, hvor de står og går i forfald.

Det er derfor vigtigt at vælge en registreret og miljøgodkendt autoophugger. På den måde sikrer du, at din skrotning foregår efter alle regler og love, og du bliver ikke en del af den kedelig statistik, der på ingen måde gavner miljøet. 

 

Kilde: Miljøstyrelsen

 

Hvis bilen ikke kan køre

Det sker ofte, at man skrotter en bil, fordi den er i så dårlig stand, at den slet ikke kan køre. Det kræver simpelthen alt for mange dyre reparationer at få den gjort køreklar igen. Men hvad så rent praktisk; hvordan får du bilen hen til autoophuggeren?

Hvis du ikke selv kan køre bilen hen til autoophuggeren, kan du ofte få den afhentet. Rigtig mange autoophuggere tilbyder faktisk gratis afhentning af bilen, mens andre tager et beskedent gebyr.

Der findes mange autoophuggere i Danmark, og de kører typisk rundt i hele landet for at hente biler til skrotning, så det burde være muligt at finde en, der kører forbi dig. 

 

Fra skrot til flot… ny bil

Skrotningen af din bil behøver ikke være enden på din køreglæde. Der er nemlig mange fordele ved at køre den gamle bil til skrotning; de fleste går nemlig fra skrot til flot… altså til en ny bil.

Når du skrotter bilen, kan du modtage en skrotpræmie. Det er ikke nok til den helt nye drømmebil, men det er stadig rart at modtage et mindre beløb. Samtidig med at du kommer af med udgifterne og værkstedsregningerne på den gamle bil. 

 

 

For at forebygge ulovlige skrotninger giver man skrotpræmier. Det er en måde, hvorpå man får foretaget flere skrotninger på miljøforsvarlige metoder, der foregår hos en registreret autoophugger. 

 

Hvad kan du få i skrotpræmie?

Der findes en hel del regler om skrotpræmier. Benzin og dieselbiler indregistreret efter 1. januar 2006 giver en skrotpræmie på 2.200 kr. Får jeg ikke mere, hvis det er en dieselbil? tænker du måske, men nej – den ordning er desværre udløbet. 

 

Du modtager ikke din skrotpræmie, hvis:

 

– Bilen er blevet afmeldt inden 1. juli 2000

– Bilen har en totalvægt på mere end 3.500 kg.

– Bilen er indrettet til kørsel med mere end 9 personer

 

Kilde: FDM.dk

 

Skrotpræmien er en, du modtager, når du selv kører din bil til skrot. Du kan også vælge to andre muligheder:

 

– Aflevere bilen hos en bilforhandler, når du skal købe ny bil.

– Få bilen afhentet af en autoophugger. 

 

Et af disse valg kan resultere i en noget højere “skrotpræmie”. Bilforhandleren sælger typisk bilen til eksport eller til en autoophugger, og hvis autoophuggeren kan bruge dele fra bilen, er den mere værd. 

 

Hvor får du den bedste skrotpræmie?

Der er flere fordele ved at aflevere bilen til en forhandler eller lade en autoophugger afhente den. Du slipper for at tage dig af dig af det praktiske, og ofte kan du også få en højere skrotpræmie end de 2.200 kr., du har krav på. 

Du har nok hørt bilforhandlere reklamere med, at de giver dig 10.000 kr. for din gamle bil. Du har måske også set annoncer online for autoophuggere, der tilbyder dig den bedste skrotpræmie i dit område. Men hvor får du den bedste skrotpræmie? Det tager vi et kig på nedenfor.

 

Aflever den gamle bil hos en bilforhandler

Mange bilforhandlere giver dig typisk langt mere end 2.200 kr. Det gør de, fordi det er med til at afslutte en handel; du vælger sandsynligvis den bilforhandler, hvor du kan få mest for den gamle bil.

Bilforhandlere tager typisk imod bilen uanset standen. Hvis ikke de kan tjene på at sælge den, bliver den typisk eksporteret eller solgt til en autoophugger. Det er en god løsning at aflevere din bil hos en forhandler, hvor du skal købe ny bil, da det ofte giver dig en langt større besparelse på den nye bil set i forhold til det mindre beløb på 2.200 kr., du kan få i skrotpræmie. 

 

 

Bilforhandlere giver dig ofte et beløb på 10.000 – 20.000 kr. Det varierer dog meget, og det kan være en god idé at undersøge online og kontakte forskellige forhandlere. Typisk kan beløbet dække udbetalingen til en billigere bil. 

 

Autoophuggerens skrotpræmier 

Mange autoophuggere kvitterer også med en højere skrotpræmie. Online kan du finde flere portaler, hvor du kan finde frem til den højeste skrotpræmie på din bil. Men hvorfor vil de betale mere i skrotpræmie? Det kan være, fordi autoophuggeren kan bruge nogle af delene fra bilen. Jo flere dele, der kan bruges, jo højere en skrotpræmie vil du modtage. Det er en god løsning, hvis du ikke har økonomi til at have bil. Præmien kan hjælpe lidt på din økonomi, eller den kan være et godt tilskud til udbetalingen på en ny bil. 

Skrotpræmier kan være alt fra 3.000 kr. og op til 100.000 kr. Autoophuggere reklamerer med meget forskellige priser, og man skal formentligt forvente en præmie i den lavere ende af skalaen, medmindre man ejer en bil med nogle helt unikke og specielle autodele. 

HUSK: undersøg gerne skrotpræmier fra forskellige autoophuggere. Måske kan du få mere end 2.200 kr. for netop din bil!

 

Hvad koster det at skrotte en bil?

Af gode grunde kan du ikke selv skrotte bilen; der skal professionelt udstyr til. Men fortvivl ej. Det skal faktisk ikke koste dig en krone at få den skrottet. Det er faktisk gratis. Ja, med den gældende skrotpræmie tjener du oven i købet lidt på det. 

Grunden til at det er gratis, er, at producenten eller importøren har et ansvar for, at du kan komme af med bilen igen. De skal sikre, at det sker ved den rette miljømæssige håndtering. Alt du skal gøre, er at aflevere bilen hos en autoophugger, der samarbejder med bilproducenten/-importøren. Dette producentansvar er altid gældende, lige meget hvor gammel bilen er (kilde: FDM.dk).

Der er altså ingen grund til at have bilen stående og gå i forfald. Hvis du af økonomiske årsager, ikke har råd til at have den mere, så er skrotpræmien et godt plaster på såret. 

HUSK: at vælge en autoophugger, der har indgået aftale med producent eller importør af dit bilmærke. Vælger du en anden, vil de typisk opkræve dig for skrotningen. 

 

Hvem skal afmelde bilen?

Mange autoophuggere tager et gebyr for at afmelde bilen og pladerne. Det er på ca. 250 kr., som bliver fratrukket det beløb, du ville modtage i skrotpræmie – men disse penge kan du altså let spare. Du kan helt uden besvær selv afmelde bilen, f.eks. på et af FDMs mange motorkontorer eller hos SKAT/motorstyrelsen.

Alt du skal gøre, er:

 

– At møde op på motorkontoret / hos motorstyrelsen.

– Her skal du aflevere dine nummerplader.

– Medbring ID i form af pas eller kørekort.

– Medbring original registreringsattest del 1 og del 2.

– Det koster 60 kr. at afmelde dit køretøj.

 

Dit forsikringsselskab modtager automatisk en besked om, at køretøjet er afmeldt.

HUSK: du skal dog selv opsige forsikringen rettidigt hos dit forsikringsselskab.  

 

Bilen er skrottet – hvad nu?

At skrotte bilen er et valg, du ikke kan fortryde, så husk at være sikker i din sag. Læs også gerne guiden her igennem en ekstra gang, så du er sikker på, at du har forstået reglerne korrekt.

Vil du have så meget som muligt i skrotpræmie, kræver det lidt ekstra benarbejde, men det kan også vise sig at være det hele værd, når du f.eks. står med udbetalingen til en ny bil. 

 

 

Så snart du har modtaget din skrotningsattest og din godtgørelse, er der ikke mere at tænke på. Nu er bilen ude af verden, og du kan begynde at tage bussen i stedet. Eller tage ud og se på ny bil – og her er en helt ny bil altid at anbefale. Med sådan en går der helt sikkert længe, før du skal døje med at skrotte en bil igen!

 

FAQ BOKS

Hvad kan du få i skrotpræmie?

Der findes en hel del regler om skrotpræmier. Benzin og dieselbiler indregistreret efter 1. januar 2006 giver en skrotpræmie på 2.200 kr. Får jeg ikke mere, hvis det er en dieselbil, tænker du nok. Men nej, den ordning er desværre udløbet. 

Hvem kan skrotte min bil?

Skrotning af bil? Ja, hvor foregår det egentlig henne? Det sker hos en autoophugger. Og her er det vigtigt at vælge med omhu. Det er nemlig ca. hver fjerde bil, der skrottes ulovligt i Danmark.

Hvor får du den bedste skrotpræmie?

Der er flere fordele ved at aflevere bilen til en forhandler eller lade en autoophugger afhente den. Du slipper for at tage dig af dig af det praktiske. Ofte kan du også få en højere skrotpræmie end de 2.200 kr., som du har krav på. 

Hvorfor skal jeg skrotte min bil?

Før i tiden havde man ofte en bil i længere tid, end man har i dag. Det kostede for det meste langt mere at købe en ny bil. Derfor brugte man penge på reparationer af slitage. Men i 2020 kan en ny bil med billig finansiering være langt bedre for de flestes økonomi.

Kan jeg skrotte bilen digitalt?

Ja, det kan du. Skrotning af bil er i dag blevet digital. Den skrottes selvfølgelig stadig på traditionel vis. Men papirarbejdet og processen med at afmelde den, foregår i dag online. 

Previous

Få et gratis cykeltjek

Har du styr på alt bådudstyr til din båd? 

Next